Posted by on 23 maja 2018

Co więcej, rolnictwo (zwłaszcza produkcja zwierzęca) odpowiada za około jedną czwartą globalnej emisji gazów cieplarnianych30. W związku z tym rośnie presja na przekształcanie produkcji żywności (np. Bardziej mieszana uprawa i włączenie dopuszczalnych genetycznie zmodyfikowanych upraw), dystrybucja i konsumpcja . Ponieważ wpływ środowiska, szczególnie klimatycznego, na wytwarzanie czerwonego mięsa od przeżuwaczy wytwarzających metan (np. Bydła, owiec i kóz) jest tak duży, należy zastanowić się, czy produkcja tego źródła białka będzie musiała być ograniczono – jednocześnie pozwalając na wystarczający wzrost, aby zapewnić bezpieczne odżywianie się w dzieciństwie w wielu biedniejszych populacjach, które obecnie zużywają poziomy czerwonego mięsa niższe niż te w nadmiernie obciążonych bogatych populacjach o współczynnik 10,30. Zagadnienie globalnego bezpieczeństwa żywnościowego dodatkowo komplikuje ciągłe zdobywanie ziemi we wschodniej Afryce i gdzie indziej przez bogatsze kraje poszukujące możliwości inwestycyjnych i samoubezpieczenia przyszłych niedoborów ziemi, żywności i biopaliw (np. bliskowschodnie kraje produkujące ropę naftową, Chiny i Koreę Południową) .31 Te cztery przykłady potwierdzają również, że w świecie globalnych i systemowych zmian te indywidualne zmiany w większości nie wpływają na zdrowie populacji w izolacji; zamiast tego zazwyczaj działają wspólnie i często współdziałają. Konkretne przykłady omówiono w następnej sekcji, w której dokonano przeglądu zagrożeń dla zdrowia wynikających ze zmian klimatu.
Globalna zmiana klimatu
Globalne zmiany klimatu są częścią większego antropocenu wywołanego przez człowieka globalnych zmian środowiskowych. Obejmują one degradację gleby, zakwaszenie oceanów oraz zakłócenia i spadki stężenia ozonu w stratosferze, żyzności gleby, zasobów słodkiej wody, zasobów bioróżnorodności i funkcjonowania ekosystemów oraz globalnych cykli azotu i fosforu.4 Emisje cieplarniane z wytwarzania energii opartej na paliwach kopalnych i transport oraz z sektora rolniczego i wydobywczego zwiększają zdolność zatrzymywania ciepła w niższych warstwach atmosfery, powodując globalne ocieplenie (patrz interaktywna grafika). Ponadto, wylesianie i nasycenie oceanu przyczyniły się do ocieplenia klimatu poprzez zmniejszenie zdolności środowiska lądowego i morskiego do absorbowania dodatkowego dwutlenku węgla (głównego gazu cieplarnianego) z atmosfery. Do takiego ocieplenia przyczynia się również każda naturalna zmienność klimatu spowodowana wpływami kosmologicznymi i geologicznymi.32
Większość globalnego ocieplenia od 1950 r. (Wzrost o 0,7 ° C) jest wynikiem działalności człowieka.32 Roczna globalna emisja dwutlenku węgla wzrosła w ciągu ostatniej dekady, podobnie jak wzrost poziomu morza, utrata Arktyczny lód morski i liczba ekstremalnych zdarzeń pogodowych33. Bez znaczących i szybkich międzynarodowych działań mających na celu zmniejszenie tych emisji, średnia globalna temperatura (w stosunku do roku 2000) prawdopodobnie wzrośnie o do 2 ° C do 2050 r. I o 3 do 4 ° C do 2100, w tym wzrost do 6 do 7 ° C na wysokich szerokościach północnych.33,34 Dodatkowe ocieplenie o kolejne 0,7 ° C jest blokowane z dodatkowej energii promieniowania już zaabsorbowanej przez dolną atmosferę, a z kolei przez oceany, choć jeszcze nie objawiły się one jako ocieplenie powierzchni
[patrz też: dentysta poznań, dentysta Kraków, dentofobia ]

Powiązane tematy z artykułem: dentofobia dentysta Kraków dentysta poznań

Posted by on 23 maja 2018

Co więcej, rolnictwo (zwłaszcza produkcja zwierzęca) odpowiada za około jedną czwartą globalnej emisji gazów cieplarnianych30. W związku z tym rośnie presja na przekształcanie produkcji żywności (np. Bardziej mieszana uprawa i włączenie dopuszczalnych genetycznie zmodyfikowanych upraw), dystrybucja i konsumpcja . Ponieważ wpływ środowiska, szczególnie klimatycznego, na wytwarzanie czerwonego mięsa od przeżuwaczy wytwarzających metan (np. Bydła, owiec i kóz) jest tak duży, należy zastanowić się, czy produkcja tego źródła białka będzie musiała być ograniczono – jednocześnie pozwalając na wystarczający wzrost, aby zapewnić bezpieczne odżywianie się w dzieciństwie w wielu biedniejszych populacjach, które obecnie zużywają poziomy czerwonego mięsa niższe niż te w nadmiernie obciążonych bogatych populacjach o współczynnik 10,30. Zagadnienie globalnego bezpieczeństwa żywnościowego dodatkowo komplikuje ciągłe zdobywanie ziemi we wschodniej Afryce i gdzie indziej przez bogatsze kraje poszukujące możliwości inwestycyjnych i samoubezpieczenia przyszłych niedoborów ziemi, żywności i biopaliw (np. bliskowschodnie kraje produkujące ropę naftową, Chiny i Koreę Południową) .31 Te cztery przykłady potwierdzają również, że w świecie globalnych i systemowych zmian te indywidualne zmiany w większości nie wpływają na zdrowie populacji w izolacji; zamiast tego zazwyczaj działają wspólnie i często współdziałają. Konkretne przykłady omówiono w następnej sekcji, w której dokonano przeglądu zagrożeń dla zdrowia wynikających ze zmian klimatu.
Globalna zmiana klimatu
Globalne zmiany klimatu są częścią większego antropocenu wywołanego przez człowieka globalnych zmian środowiskowych. Obejmują one degradację gleby, zakwaszenie oceanów oraz zakłócenia i spadki stężenia ozonu w stratosferze, żyzności gleby, zasobów słodkiej wody, zasobów bioróżnorodności i funkcjonowania ekosystemów oraz globalnych cykli azotu i fosforu.4 Emisje cieplarniane z wytwarzania energii opartej na paliwach kopalnych i transport oraz z sektora rolniczego i wydobywczego zwiększają zdolność zatrzymywania ciepła w niższych warstwach atmosfery, powodując globalne ocieplenie (patrz interaktywna grafika). Ponadto, wylesianie i nasycenie oceanu przyczyniły się do ocieplenia klimatu poprzez zmniejszenie zdolności środowiska lądowego i morskiego do absorbowania dodatkowego dwutlenku węgla (głównego gazu cieplarnianego) z atmosfery. Do takiego ocieplenia przyczynia się również każda naturalna zmienność klimatu spowodowana wpływami kosmologicznymi i geologicznymi.32
Większość globalnego ocieplenia od 1950 r. (Wzrost o 0,7 ° C) jest wynikiem działalności człowieka.32 Roczna globalna emisja dwutlenku węgla wzrosła w ciągu ostatniej dekady, podobnie jak wzrost poziomu morza, utrata Arktyczny lód morski i liczba ekstremalnych zdarzeń pogodowych33. Bez znaczących i szybkich międzynarodowych działań mających na celu zmniejszenie tych emisji, średnia globalna temperatura (w stosunku do roku 2000) prawdopodobnie wzrośnie o do 2 ° C do 2050 r. I o 3 do 4 ° C do 2100, w tym wzrost do 6 do 7 ° C na wysokich szerokościach północnych.33,34 Dodatkowe ocieplenie o kolejne 0,7 ° C jest blokowane z dodatkowej energii promieniowania już zaabsorbowanej przez dolną atmosferę, a z kolei przez oceany, choć jeszcze nie objawiły się one jako ocieplenie powierzchni
[patrz też: dentysta poznań, dentysta Kraków, dentofobia ]

Powiązane tematy z artykułem: dentofobia dentysta Kraków dentysta poznań